Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Nieuwtjes schepencollege Herentals

Lakenhal

Verloren voorwerpen speelpleinen en kampen

Voor vele kinderen zorgen de speelpleinen en de kampen tijdens de zomermaanden voor een leuke vakantie. Na de zomer blijven er altijd verloren voorwerpen achter, zoals regenjasjes, truien, brooddozen en drinkbussen. Als uw kind iets kwijt is geraakt, dan kunt u tot eind september langsgaan bij het jeugdloket in De Vossenberg (Markgravenstraat 107, Herentals). Op die manier krijgen alle verloren voorwerpen hun rechtmatige eigenaar terug. De voorwerpen die na eind september niet zijn opgehaald, worden geschonken aan het goede doel.

Terugbetaling animatorcursus

Inwoners van Herentals die een animatorcursus volgden en hun attest behaalden, kunnen het inschrijvingsgeld van die cursus terugkrijgen via een subsidie (met een maximum van 150 euro). U kunt uw aanvraag indienen tot 30 september. U vindt het reglement en het aanvraagformulier op www.herentals.be/subsidie-vorming.

 

Doe mee aan Operatie Proper en verdien een mooie beloning

Tijdens het schooljaar 2024-2025 kunnen scholen en jeugdverenigingen weer deelnemen aan Operatie Proper. Met dit project willen de Kempense gemeenten, IOK Afvalbeheer en Mooimakers de scholen en verenigingen ondersteunen in hun engagement tegen zwerfvuil. Operatie Proper helpt hen onder meer met een concreet en haalbaar actieplan tegen zwerfvuil en gratis opruimmateriaal.

De scholen en verenigingen die de aangegane uitdagingen tot een goed einde brengen, ontvangen ook een financiële beloning die varieert tussen 475 euro en 950 euro.  Alle informatie over Operatie Proper is te vinden op www.mooimakers.be/operatie-proper.  Inschrijven voor het schooljaar 2024-2025 kan van 16 augustus tot en met 31 oktober.

Zomerschilderdagen

Al enkele jaren gaan kunstenaars in de zomermaanden elke dinsdag aan het werk op een mooie locatie in de Kempen. Op 20 augustus kan u hen tussen 10 en 17 uur zien tekenen, aquarelleren of schilderen met olieverf aan de Kruisweg in Herentals. Veel kunstenaars geven ook graag een woordje uitleg over hun werk.

 

Brocante- en rommelmarkt op zaterdag 24 augustus

Op zaterdag 24 augustus is iedereen van 10 tot 17 uur welkom op de derde editie van onze brocante- en rommelmarkt op de Grote Markt. Kom gezellig rondsnuffelen en doe de koop van uw leven!

 

Herentals Beweegt op zondag 25 augustus

Zomerspoor en Herentals aan Z presenteren op zondag 25 augustus met Herentals Beweegt de tweede autoloze beweeg- en sportdag in het Begijnhof en het verkeersvrije centrum. Meer dan 40 verenigingen en organisaties staan klaar om u tussen 10 en 16 uur te laten proeven van allerlei sporten en beweegactiviteiten. Zo kan u op het parkeerterrein achter zaal ’t Hof onder meer kaartspelen, tapschieten en petanquen. Op de Grote Markt vindt u atletiek, gymnastiek en hockey, maar ook een beweegparcours, brandweeroefeningen en zelfs springkastelen.

Op het grote podium wordt de hele dag gedanst. Op het kerkplein wordt gevoetbald, in de Kerkstraat maakt u kennis met crossfit en in de Bovenrij is er een familie-fit-o-meter. Basketbal- en skateboardfans komen aan hun trekken in het Lantaarnpad en het Begijnhof vormt het prachtige decor voor onder meer boogschieten, pilates, yoga, tai chi en meditatie.

Het centrale infopunt (en ook EHBO-post) bevindt zich onder het buspaleis op de Grote Markt. Het is ook het vertrekpunt voor de Zomerspoor Loop en verschillende wandelingen en een fietstocht. Het hele programma staat op zomerspoor.be/autoloze-sportzondag-2.

 

Kampioenenhuldiging

Op zondag 25 augustus zetten we om 16.30u de Herentalse sportkampioenen in de schijnwerpers met onze kampioenenhuldiging op de Grote Markt. Onze stad heeft onder zijn inwoners immers heel wat sportieve kampioenen. We tonen met deze huldiging dan ook graag onze waardering voor deze kampioenen en hun entourage.

 

Slotfeest Herentals Bruist

Het slotfeest van Herentals Bruist op zondag 25 augustus wordt de muzikale afsluiter van Herentals Bruist. Van 18 tot 20 uur kunt u voor de laatste keer deze zomer genieten van animatie op de zuidkant van de Grote Markt.

 

Volg de online rookstopcursus

Wilt u graag stoppen met roken? U bent niet alleen. Stop samen in groep! Een ervaren tabakoloog – dat is een erkende rookstopbegeleider – helpt u in acht online sessies van het roken af. Dit jaar vindt er een online rookstopcursus plaats voor inwoners van alle gemeenten uit de Kempen. De sessies volgt u dus gewoon digitaal van bij u thuis.

Wilt u meer info of twijfelt u? Volg dan de gratis infosessie op 17 september om 19.30 uur waar u de tabakoloog kunt leren kennen en u een zicht krijgt op het verloop van de rookstopcursus.

Inschrijven voor de infosessie rond de rookstopcursus doet u door te mailen naar preventie@cggkempen.be. Voor meer inlichtingen kunt u terecht bij de dienst gelijke kansen via 014-24 66 43.

 

Aangepaste verkeerssituaties

Op zaterdag 24 augustus vindt van 7 tot 19 uur een brocante- en rommelmarkt plaats op de Grote Markt. Er is daardoor geen verkeer mogelijk op de noordkant van de Grote Markt en in het Hofkwartier.

Zondag 25 augustus is ‘autoloze sportzondag’. Een aantal centrumstraten en parkeerterreinen wordt daarom tussen 8 en 20 uur afgesloten voor het verkeer.

Van 7 tot 20 uur geldt er een stilstaan- en parkeerverbod op de parkings Stadspark en Sint-Waldetrudiskerk, in het Hofkwartier en Lantaarnpad, op de Grote Markt en in de Kerkstraat.

Op de parking Stadspark blijven zes parkeerplaatsen wel voorbehouden voor de gasten van Hotel Karmel.

Van 8 tot 20 uur is er geen verkeer toegelaten op de parking Stadspark en Sint-Waldetrudiskerk, in het Hofkwartier en Lantaarnpad, op de Grote Markt, in de Kerkstraat en in de Koppelandstraat,  tussen Grote Markt en Nonnenstraat.

De enkelrichting in de Koppelandstraat (tussen Augustijnenlaan en Nonnenstraat), Nonnenstraat (tussen Koppelandstraat en Lantaarnpad) en Kloosterstraat wordt opgeheven tussen 8 en 20 uur.

Op 25 augustus organiseren de bewoners van de Molenvest een straatfeest. In de Molenvest zelf is geen hinder voor het doorgaand verkeer; enkel de doorsteek tussen het basketbalveld en de petanquebaan wordt afgesloten voor het verkeer van zondag 25 augustus om 13 uur tot maandag 26 augustus om 1 uur. Er geldt dan ook een stilstaan- en parkeerverbod tegen de middenberm tussen huisnummers 31 en 47 en huisnummers 68 tot 88.

Op zondag 25 augustus is er van 13 tot 20 uur door een straatfeest geen verkeer mogelijk in het doodlopend deel van de Veldstraat, vanaf de Waterloostraat.

Op dinsdag 27 augustus heeft in Morkhoven de jaarlijkse kermisjogging plaats. Hierdoor is er van 12 tot 23 uur geen verkeer mogelijk in de Goorstraat (tussen Sint-Niklaasstraat en Tempels). Op de rest van het parcours is er geen verkeer mogelijk van 18 tot 21 uur ((Goorstraat – Streepstraat – fietspad Herentals/Aarschot – Broekhoven – Bemden – Rode Leeuwstraat – Tempels).

Door de septemberkermis is er geen verkeer mogelijk op de Grote Markt van woensdag 28 augustus om 8 uur tot en met donderdag 5 september om 12 uur. In de Kloosterstraat, Koppelandstraat (tussen Nonnenstraat en Grote Markt) en Zandstraat (tussen Collegestraat en Grote Markt) wordt de enkelrichting opgeheven. Het Hofkwartier is doodlopend en alleen plaatselijk verkeer is er toegestaan.

Lakenhal

Deel dit artikel